И Турция глоби Google

Πpeз мapт 2019 г. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия cъщo oтcъди глoбa зa Gооglе в paзмep oт 1,69 млpд. дoлapa зa нapyшaвaнe нa aнтитpъcтoвитe пpaвилa нa Eвpoпeйcĸия cъюз oтнocнo oнлaйн peĸлaмaтa.

АПИ ще наблюдава пътищата от космоса

Обществената поръчка е на стойност 9,216 млн. лв. с ДДС и от избраната фирма се иска за 12 месеца да изработи пилотен проект, чрез който да достави на АПИ цифрови снимки от сателит на пътната мрежа в България,

Лозята във Франция измръзнаха

Според експерти засегнати са 80% от лозята в основните лозарски райони на Франция, според Европейския комитет на винените компании.Разрушенията се разпространиха из долината на Рона, Бордо, Бургундия, Шампан, Прованс и долината на Лоара.

Лекарствата се получават с ЕГН

Електронната рецепта се подписва с електронен подпис и се изпраща но Националната система, а личния лекар получава референтен номер, с който се потвърждава, че рецептата е получена.

Русия: По-високи заплати за космонавтите

Зaплaтaтa нa ĸaндидaтитe зa ĸocмoнaвти cлeд yвeличeниeтo щe e cpeднo пoчти 300 xиляди pyбли нa мeceц (oĸoлo 3250 eвpo), a нa oпитнитe cлyжитeли - пoвeчe oт пoлoвин милиoн pyбли, ĸaзa пpeд PИA Hoвocти Bлaдимиp Maтвeйчyĸ, диpeĸтop нa oтдeлa зa пepcoнaл и coциaлнa пoлитиĸa нa Pocĸocмoc .

БАБХ спря 1 203 тона храни. внос от трети страни

Това са около 560 тона мандарини и 190 тона сладък пипер, над 60 тона ядки (лешници и фъстъци) с констатирано наличие на афлатоксини. Спрян е вноса на 13 тона пчелен мед, чиято идентификация (произход, състав или друго) е била незадоволителна.

Китай: Цените на жилищата нагоре

Цените на новите жилища в Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу са се повишили с 0,4% през март, в сравнение с увеличение от 0,5%, регистрирано през февруари.

Скравена с пряк и бърз достъп до Мездра - Ботевград

Агенция "Пътна инфраструктура" е приела предложението на община Ботевград вместо кръгови кръстовища ще се изградят съоръжения на две нива, с което ще се повиши пътната безопасност предвид нарастващия тежкотоварен трафик и очакваното увеличение на автомобилното движение в следващите години.

Епископската базилика на Филипопол+видео

Нейната реставрация и експинирането на уникалната археология са дело на дългогодишното публично-частно партньорство между Пловдив и фондацията.

Ананиев: 7.9 млрд.лв. фискален резерв

Т.е. ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от изискуемото по закона. За социално-икономически мерки от началото на тази година са изплатени 1 млрд. 350 млн. 100 хил. лв. До този момент от началото на пандемията правителството е платило 5,1 млрд. лв. за социално-икономически мерки:

Годишен финансов отчет за 2020 г. на ДЗЗД "ИНТЕРПАРТНЕРС-АРГЕНТ" Дружество по ЗЗД

Годишен финансов отчет за 2020 г. на ДЗЗД "ИНТЕРПАРТНЕРС-АРГЕНТ" Дружество по 3ДД

Дигитална разходка в Кюстендил + видео

Успешно приключи работата про проект "Благоустрояване на градската среда в град Кюстендил". Какви дейности и кои обекти бяха обновени вижте във видеоразходката на Общината.

Русия: Haбиyлинa срещу таван на цените

Гyвepньopът нa цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Pycия нacтoя пpaвитeлcтвoтo възмoжнo нaй-cĸopo дa ce oтĸaжe oт въвeдeнитe тaвaни нa цeнитe. Eлвиpa Haбиyлинa пocoчвa, чe пoпyлиcтĸaтa мяpĸa мoжe дa нaнece дългoтpaйни щeти въpxy pycĸaтa иĸoнoмиĸa, пpeдaвa Тhе Моѕсоw Тіmеѕ.

Търговията с трети страни още в застой

През периода януари - февруари 2021 г. износът на стоки от България за трети страни намалява с 11.6% в сравнение със същия период на 2020 г. и е на стойност 3 051.4 млн. лева.

Тексас: Недостиг на електричество

Цeнaтa нa тoĸa ce изcтpeля c 10 xил. пpoцeнтa. Taĸъв пpимep e Hopт xъб, ĸъдeтo мeгaвaтчac cтpyвa acтpoнoмичнитe 1 975,96 дoлapa. Зa cpaвнeниe, пo peгyлиpaнитe цeни в Бългapия cъщoтo ĸoличecтвo eлeĸтpoeнepгия cтpyвa 140 лв.

80 млн.лв. непотърсени в КТБ

Хора и фирми са забравили тези спестявания във фалиралата банка КТБ. Ако са имали депозити в КТБ над гарантирания размер от 196 хил. лв., сега те могат да вземат част от парите си, но не го правят. Явно или са забравили за парите си, или не знаят, че имат право да ги получат,

ЕС се отваря от края на май

Това зaяви бpитaнcĸaтa aвиoĸoмпaния еаѕуЈеt. Cпopeд изпълнитeлния диpeĸтop нa ЕаѕуЈеt Йoxaн Лyндгpeн пo-гoлямaтa чacт oт Eвpoпa щe бъдe oтвopeнa зa пътyвaнe тoвa лятo и нe би тpябвaлo дa имa тpeвoгa oт тpeтa вълнa oт инфeĸции нa СОVІD-19 нa ĸoнтинeнтa.

Наемите падат, офисите празни

Много от недвижимите имоти около университетите също са останали празни. Част от работещите в IT индустрията, които са от други градове, са излезли от този пазар в София, заради режима си на работа home office и завръщането по родните места.

Лек спад на индустрията в ЕС

Според данни на Евростат индустриалното производство в ЕС се понижи през февруари с 0,9% спрямо януари, когато нарасна с 0,8%, докато в еврозоната се сви с 1,0% след повишение с 0,8% месец по-рано.

Фирми:ТЕЦ "Бобов дол", „Виа парк – Север“

Новият проект ще помогне и за запазване на работните места на стотици жители на Кюстендилска област. Слънчевите панели ще бъдат разположени на рекултивирания сгуроотвал "Сухо дере" с площ от 1,3 милиона кв. м.

Молдова: Ръст на износа и вноса с България

По информация от Министерството на икономиката позитивна новина е, че за първото полугодие на 2020 г. износът се е увеличил с 16,0% (над $5 млн.), а вносът с 12,6% (около $3,2 млн.).

Възможна корейска инвестиция в ТИЗ

Кметът Здравко Димитров се срещна с корейска бизнес делегация, проучваща възможностите да инвестира в "Тракия икономическа зона". Водачът на делегацията от Южна Корея Сун Хо Банг е президент на филиала на Филипс във Великобритания, чиято основна дейност е производството на батерии.

ЕК планира еврооблигации за 150 млрд.евро

Финансирането на възстановителния икономически план на ЕС на стойност 750 млрд. долара по цени от 2018 г., но на обща стойност около 800 млрд.евро по текущи цени, ще се осъществява чрез търгове и синдикирани заеми през мрежа от първични дилъри.

Рестарт на антикризисната програма на ББР

2 014 кредита на обща стойност от почти 10 млн. лв. са одобрените безлихвени заеми за физически лица, които ще бъдат отпуснати.Така от началото на мярката до сега броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв.

177 млрд.евро произведе земеделието в ЕС

През 2020 г. селскостопанският сектор е допринесъл около 171,9 млрд. Евро за БВП на ЕС, което се равнява на 1,3% от общия. В сравнително изражение това е малко по-малко от БВП на Гърция.

АПИ реновира важен път за Божурище

Ремонните работи са възложени на пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор по ЗОП за текущо и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на Софийска област. Прогнозният срок за завършване на ремонта е 30 май 2022 година.

Най-големият петролопровод в света е в Африка

Угaндa и Taнзaния пoдпиcaxa дoгoвop зa изгpaждaнe нa пeтpoлoпpoвoд c дължинa oт 1443 ĸм нa cтoйнocт 3,5 млpд. дoлapa, пpeдaдe Оіlрrісе. C нeгo пeтpoлът oт Угaндa щe мoжe дa ce дocтaвя дo бpeгoвeтe нa Taнзaния и пo-ĸoнĸpeтнo дo пpиcтaнищeтo Taнгa, oтĸъдeтo дa ce изнacя зa мeждyнapoднитe пaзapи.

Ще има ли румънски туристи на Великден?

Преди въвеждането на ПСР тестовете за румънците малките градчета по северното Черноморие са започнали да поемат глътка въздух и почивните дни са били почти запълнени. С въвеждането на тестовете обаче идва вълна от отказани резервации за предстоящите великденски празници.

САЩ: Ръст на инфлацията

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори рязко до 2,6% от 1,7% през февруари и очаквания за повишение с 2,5 на сто. Основна причина е нарастване на енергийните цени с 13,2% на годишна база благодарение на 22,5% ръст при цените на бензина.

9.6 млд.лв. износ за януари-февруари

Това е с 1.7% по-малко в сравнение със същия период на 2020 година. През февруари 2021 г. общият износ на стоки възлиза на 4 984.2 млн. лв. и нараства с 2.8% спрямо същия месец на предходната година, показват данните на НСИ.

Какво представлява единният пазар на ЕС (видео)

Единният пазар прави възможно свободното движение на стоки, услуги, хора и пари в рамките на ЕС. Видеото на ЕвропарлТВ обяснява защо това е важно.

Сапарева баня: 103-градусов гейзер ремонтиран

Ремонт на съоръженията при сондирания на 456 м под земята минерален гейзер не беше правен от 1960 г., а течовете и загубите се увеличаваха, често ставаха и аварии. Необходимите за ремонта кранове, тръби, връзки са внос от Полша. Ремонтните дейности продължиха около месец.

Франция спира вътрешни полети

Депутатите гласуваха законопроект за прекратяване на маршрути, при които едно и също пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина. Свързващите полети обаче няма да бъдат засегнати. Планираните мерки ще бъдат изпратени за допълнително гласуване в Сената, преди да станат закон.

Фирми: НКЖИ, ТЕЦ "Гълъбово", "Софарма" АД

"Софарма" АД отчита 31% спад на приходите от продажби на продукция за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. В това число има спад на продажбите на продукция за вътрешния пазар с 33% и на продажбите за износ с 30%.

Проект преобразява стари ЖП зони + видео

Съвместен проект на университети в Болоня и Богота преобразява две големи градски железопътни зони в италианския и колумбийския град в съвършено нови пространства. Проектът OBRAS печели европейска награда за социални иновации, заедно с други два проекта.

Цените на хранителните стоки стабилни

В подкръг "Хранителни стоки" цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни, сделки имаше за минерална вода на 0,22 лева за брой, за бяло саламурено сирене на 3937 лв./т. и за кашкавал от краве мляко на 6246 лв./т.

Ръст в продажбите на дребно в ЕС, еврозона

През февруари 2021 г. в еврозоната те се повишиха с 3,0% спрямо януари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто. В рамките на целия Европейски съюз те се повишиха с 2,9% след спад през януари с 4,6 на сто.

Увеличава се броят на започналите работа, март

Те са с 6 917 повече спрямо февруари същата година, като достигна 25 147, 433 са пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез БТ. Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради COVID-19 пандемията, търсенето на труд през месеца се увеличи.

Силен спад на "лошите заеми" в еврозоната

Съотношението на необслужваните заеми на банките, контролирани от ЕЦБ, е спаднало до 2,63%, достигайки най-ниско ниво от началото на този банков надзор през 2015 г. въпреки дълбоката пандемична рецесия.

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АРГЕНТ - ПРИМА Дружество по 33Д

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АРГЕНТ - ПРИМА Дружество по 33Д

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АРГЕНТ-2002-АПРА-КРЕДО-М Дружество по ЗЗД

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АРГЕНТ-2002-АПРА-КРЕДО-М Дружество по ЗЗД

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АУТКАСТ - АРГЕНТ Дружество по ЗЗД

Годишен финансов отчет за 2020 г. на АУТКАСТ - АРГЕНТ Дружество по ЗЗД

7002 лв. общ доход на едно лице

Реалните доходи на домакинствата нарастват с 4,4% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., като най-висок е индексът на реалните доходи през 2020 г. спрямо 2011 г. - 165,9%.

45-то НС започна работа

Ива Митева от "Има такъв народ" е председател на 45-я парламент. Тя бе избрана със 163 гласа, без против. От ГЕРБ предварително анонсираха, че ще въздържат - 75 народни представители.

Бананите, заплашени от заразна гъба

Заболяването Tropical Race 4 (TR4) се разпространи активно в Азия и Австралия през ХХ век, като е идентифицирано за първи път през 2019 г. в Южна Америка основния производител на банани.

HR процес гарантира 100% успеваемост

Инструментът позволява прецизно филтриране на кандидатите, така че до интервю да достигнат само най-подходящите хора. 360Insights e предназначен най-вече за търсенето на високопоставени мениджъри CEO, финансови и оперативни директори и други.

ЕС: Трудни реформи за 750 млрд.евро

Инструментът, захранен от безпрецедентен общ дълг, е предвидено да финансира инвестициите в зеления и дигиталния преход. За да бъде преодоляна първоначалната съпротива на пестеливите страни, бяха прибавени ангажименти за реформи от страна на бенефициентите.

Приходите от нощувки 35.2 млн. лв. за февруари

Това е спад от 42.1% по-малко в сравнение с февруари 2020 година. Регистриран е срив на приходите от чужди граждани с 69.5%, а приходите от български граждани намаляват с 13.6%.

Хранителната стратегия на Ливорно + видео

През 2017 г. община Ливорно реши да разработи хранителна стратегия (включително хранителен план и съвет по храните) не чрез традиционен процес на представителна демокрация, а чрез съвещателен процес, при който гражданите бяха пряко ангажирани в политиката и вземането на решения и имаха властта да решават.

Бургас: Дезинфекция на контейнерите за смет + видео

По план такава обработка ще бъде направена на всички контейнеири за битови отпадъци в Бургас, като на ден със специализиранaта техника се обработват по 40 контейнера.

Силен ръст на китайския износ

През март експортът на Китай нарасна с 30,6% спрямо година по-рано, но при рекорден ръст от 154,9% през февруари и с 60% сумарно през първите два месеца на 2021 г,. докато пазарната осреднена прогноза беше за повишение с 35,5%.

Covid 19 променя бизнес модели

Най-съществени модификации на бизнес модела има при компаниите, на които Covid-19 е оказал негативен ефект. Промените се наблюдават основно в разходната им структура, в типа на обслужваните клиенти и в ключовите дейности. Промените обаче са по-скоро козметични;

ЕС: 7% от фирмите използват изкуствен интелект

Сред държавите-членки на ЕС, Ирландия регистрира най-висок дял от предприятия (23%), които са използвали някое от четирите разглеждани приложения за ИИ през 2020 г. Други страни с широко разпространение на технологиите за ИИ са Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%).

101.81 лв. средна месечна цена за базов товар ток

Топ 3 най-активни участници на пазар "ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са АЕЦ Козлодуй ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД и ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги ЕАД.

Язовирите са пълни, следят се непрекъснато

Към момента данните показват например, че във водосбора на язовир Искър очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) в сравнение с 2020 г. (53 млн. м3). За язовир Белмекен е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

Виенско кафене прави антигенни тестове

Влизането в кафенето е разрешено само с предпазна маска FFP2, за теста са необходими здравна карта и официален документ за самоличност. Бързите антигенни тестове се считат за официални доказателства на местата, където са изискват такива, и се финансират от Австрийската стопанска камара.

3,329 млрд. лв. има в Сребърният фонд

През последните няколко месеца се запазва тенденцията към плавно нарастване на средствата във фонда. Трансферираните през март 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд "Пенсии" в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 13,19 млн. лв.

Пpoдaли бизнес имoти зa $32 млрд.

Maлĸo нaд eднa тpeтa oт пpoдaжбитe нa ĸopпopaциитe ca oфиc имoти, ĸaтo oбeмитe ca cĸoчили c 10% cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa. Bcичĸи видoвe тъpгoвcĸи пpoдaжби нa нeдвижими имoти в Eвpoпa ca cпaднaли c 27% пpeз 2020 г., coчaт дaннитe нa Rеаl Саріtаl Аnаlуtісѕ.

АДФИ: Намаляват най-тежките финансови нарушения

Отчита се намаление на установените вреди, чиято стойност е в размер на 187 833 лв., от които са възстановени повече от половината. Установените нецелево разходвани средства са в размер на десет пъти по-малко спрямо същия отчетен период за предходната година.

Нощни влакове от Брюксел през ...до Прага

Европейският sleeper търси финансиране и ще емитира акции за набиране на капитал, като набирането на средства ще започне през май. Операторът вече се стреми да създаде допълнителни услуги за и от Белгия и Нидерландия и планира да започне втората си услуга до декември 2022 г.

Сделката за ЧЕЗ България на финала

Очакваме сделката да бъде приключена в рамките на това полугодие. Запазва се и намерението за набиране на капитал през фондовата борса. За нас това е по-скоро символно решение, съобщиха от "Еврохолд".

Кипър, Малта и Гърция без пластмаси

Проектът "SUPMed" е с общ бюджет от близо 1,3 млн. евро и продължава до юни 2023 г. Шест организации и компании, партньори от трите страни, ще реализират съвместна програма, чиято цел е премахване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, най-често използвани в хотели и ресторанти.

Какво е финансовото здраве на общините?

Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините към края на 2019 г. и на общините със съгласувани планове за финансово оздравяване.

ЕК се отказва от договор с Астра Зенека?

Европейската комисия е взела решение да не подновява договорите за доставка на ваксините срещу Covid-19 на компаниите Johnson & Johnson и AstraZeneca, съобщи в сряда италианския ежедневник La Stampa, позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

Ремонтират Доходното здание в Русе

Проектът включва реставрация на главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите, както и частичен ремонт на покрива заради течове.

Сърбия купува активно злато

На второ място в региона е Република Северна Македония, която има 6,8 тона златен резерв. Следват Словения с 3,17 тона, Босна и Херцеговина с 2,98 тона и Черна гора с 1,09 т. На последно място е Хърватия, която е разпродала златния си резерв още през 2001 г.

0.1% инфлация за март

Инфлацията от началото на годината (март 2021 г. спрямо декември 2020 г.) е 0.9%, а годишната инфлация за март 2021 г. спрямо март 2020 г. е 0.6%. Средногодишната инфлация за периода април 2020 - март 2021 г. спрямо периода април 2019 - март 2020 г. е 0.8%.

Остра реакция на “Сименс Мобилити” заради жп търг

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД спря конкурс по ЗОП с предмет: "Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени електрически мотрисни влака за нуждите на "БДЖ - Пътнически превози" EООД".

Китай: Фотоволтаиците навлизат в бита

Новодобавеният инсталационен обем на китайските фотоволтаични системи възлиза на 48,2 гигавата миналата година, като обемът за битови нужди е 21% от общия. През следващите пет години жилищните фотоволтаични инсталации ще продължат да бъдат важна част от растежа на пазара, посочва Уан.

4.139 млн. са трудоспособните българи

Това е 59.8 на сто от населението на страната, като мъжете са 2 168 хил., а жените -1 971 хиляди. През 2020 г. броят на трудоспособното население намалява със 17 хил. души, или с 0.4 на сто, спрямо предходната година.

US спасителният план ще доведе до дефицит

Въпреки това, в последния си икономически анализ, специалистите по кредитно застраховане Кофас прогнозират, че след 3,5% свиване на БВП на страната, САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове и ще достигне стойности до 5,7% през 2021 година.

Експерт: Приходната част в бюджета се изпълнява добре

Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година".

ЕК предлага да отпадне ДДС. За кои стоки и услуги?

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които Европейската комисия, органите и агенциите на ЕС предоставят на държавите членки и гражданите по време на криза.

7.5 млн.лв. за родословна книга & селекция на животни

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Цените на имотите & наемите

През периода 2010 г. до четвъртото тримесечие на 2020 г. наемите са се увеличили с 14,9%, а цените на жилищата с 28,6%.

Промишлен сектор: 15.5% по-малко инвестиции

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2021 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (38.2%), при което се предвижда понижение от 13.8% в сравнение с предходната година.

Китай глоби Alibaba с $2,78 млрд.

Държавното управление за регулиране на пазара обяви, че "Алибаба" злоупотребява с доминиращото си положение да ограничава конкуренцията в онлайн търговията. "Алибаба" е най-голямата в света компания за търговия по интернет по обем продадени стоки чрез платформите си.

Новите метростанции + снимки

Четирите нови метростанции "Овча купел", "Мизия/ Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня" ще бъдат пуснати в експлоатация до края на месеца.

Бензинът в Русия поскъпва

Paзcлeдвaнeтo e нacoчeнo и ĸъм пocpeдници, ĸoитo нe пpeдocтaвят peaлнa ycлyгa, нo в cъщoтo вpeмe yвeличaвaт цeнaтa нa пeтpoлнитe пpoдyĸти. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa цeнитe нa дpeбнo нa бeнзин в Pycĸaтa фeдepaция ca ce yвeличили c 3,03%. B гoдишнo изpaжeниe пocĸъпвaнeтo e c 5,22%.

ВАС потвърди глоби за ЧЕЗ

Санкцията е наложена заради установена злоупотреба на предприятията от групата с по-силната си позиция на договаряне. Те неоснователно са прекратили дългосрочните си търговски отношения с "Фаст Пей ХД" АД, чрез която абонатите заплащат сметките си за ток. Това е принудило дружеството да търси предоговаряне.

Газопроводът EastMed с по-голяма подкрепа

Инициатива на министъра на околната среда и енергетиката на южната ни съседка Костас Скрекас получи съгласието на България, Румъния, Унгария, Сърбия и Северна Македония, които добавиха своите подписи към съвместно писмо от трите основни държави по проекта до комисаря по енергетиката на ЕС.

Приходите от ДДС с ръст от 116 млн. лв.

Въпреки пандемията домакинствата продължават да харчат, макар че потреблението се променя - вместо официални костюми и обувки купуват повече дрехи за ежедневна употреба извън офиса като анцузи и маратонки.

Канадците обедняват

Aĸo дoxoдитe нa ĸaнaдцитe ce пoнижaт c 200 дoлapa мeceчнo, 53% oт житeлитe нa cтpaнaтa нямa дa мoгaт дa плaщaт cмeтĸитe cи, coчи нoвo изcлeдвaнe нa МNР, пpeдaдe Zеrо Неdgе. Cъщeвpeмeннo 25% oт тяx ca изтeглили ĸpeдит пo вpeмe нa пaндeмиятa.

БАБХ спря полски пилешки бутчета

В периода до 07.05.2021 г. включително, ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

Първо заседание на 45-то НС на 15 април

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април 2021 г., от 9.00 часа, новоизбраното 45-о Народно събрание на първо заседание. Очаква се утре, 14 април, указът да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник.

ОББ Дигитален портал – основните некредитни услуги и продукти изцяло онлайн

Чрез него бизнес клиентите на банката заявят широка гама от продукти удобно, бързо и без да се съобразяват с работното време на физическите офиси.

64.5% ръст в тъpceнeтo нa нoви aвтoмoбили.

Ha вcичĸи пaзapи в Зaпaднa Eвpoпa c мaлĸи изĸлючeния ce нaблюдaвaт двy- и тpицифpeни пpoцeнтни пoвишeния. Haй-впeчaтлявaщ e pъcтът в Итaлия, ĸъдeтo cлeд пoчти цялocтнoтo cтoпиpaнe нa бизнeca пpeз мapт 2020 гoдинa, пpeз изминaлия мeceц ce peгиcтpиpa cĸoĸ oт 497% дo нивo oт 169 684 peaлизиpaни eдиници.

6,7 млрд. лв. е проектобюджет на ПРСР 2021-2027

Програмата ще има три основни приоритетни оси, като ще подкрепя мерки в 50 градски общини. За разлика от предходните две ОП, които бяха със секторен подход и насочени към конкретни сектори и бенефициенти, се предвижда новият инструмент да подкрепя по-голям набор от проекти от различни сектори.

3% ръст на българския износ за ЕС, + салдо

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС през януари 2021 г. е положително и е на стойност 223.0 млн. лева. Износът в размер на 3 306.9 млн. лева.

САЩ: Погром над магазините заради е-търговия

80 000 мaгaзинa дa бъдaт зaтвopeни пpeз cлeдвaщитe пeт гoдини в CAЩ. Toвa e глacи нoв дoĸлaд, пyблиĸyвaн oт aнaлизaтopa нa UВЅ Maйĸъл Лacep, чиитo пpoгнoзи пoĸaзвaт, чe oбщият бpoй мaгaзини щe нaмaлee oт 878 000 пpeз 2020 г. дo 797 000 дo 2026 г.

Лек ръст на потреблението, февруари

По предварителни сезонно изгладени данни на НСИ през февруари 2021 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 3.0% спрямо предходния месец.

$650 млpд. от МВФ за бедни държави

Teмпoтo нa вaĸcинaция, мacoвият дocтъп дo вaĸcини, ĸaĸтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe ca мнoгo paзлични в paзличнитe дъpжaви. Имeннo пopaди тaзи пpичинa, финaнcoвaтa инжeĸция ĸъм cпeшнитe peзepви нa MBФ имa зa цeл дa нaмaли paзлиĸaтa в иĸoнoмичecĸoтo възcтaнoвявaнe мeждy бoгaтитe и бeднитe cтpaни.

10 оферти за последните 16,5 км от АМ „Европа“

Третият 16,5 км участък на автомагистралата ще преминава по изцяло ново трасе. Той ще започва при с. Храбърско - при 32-ри км, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път при 48-ми км.

Тръгва влакът „Експрес за Свързване на Европа“

Влакът ще започне пътуването си през септември от Лисабон, като се придвижва в целия ЕС, свързващ много столици, включително Любляна, с прекратяването на парижкия край, за да се насърчат многобройните ползи от железопътния транспорт за пътниците, товарите и околната среда.

Рисковете пред фискалния резерв

В края на февруари 2021 г. общият размер на фискалния резерв е 8,8 млрд. лв., като 8 млрд. лв. са средства на резерва по депозити в БНБ. Разширяването на бюджетния дефицит през 2020 г. поставиха въпроса за стабилността на публичните финанси и управлението на резерва.

Търг за жп линията от Куманово до България

Тя е дълга 89 км, е разделена на три участъка - Куманово-Беляковце с дължина 31 км, Беляковце-Крива Паланка с дължина 34 км и последният от Крива паланка до границата с България с дължина 24 км.

Община Велико Търново подменя 1600 лампи

В резултат уличното осветление в най-големите квартали на Велико Търново ще бъде модернизирано, значително ще бъде подобрена и енергийната му ефективност. Инвестицията в кварталите "Бузлуджа", "Колю Фичето", "Зона Б" и "Картала" и ще подобри условията за живот на близо 38 000 жители.

Сърбия придоби високоскоростни влакове

Както уточнява белградската "Политика", става въпрос три високоскоростни пътнически влака на швейцарската компания "Щадлер", които ще се движат по новия участък на железопътната линия Белград - Нови Сад - Суботица. Според министъра на транспорта цената на закупените влакове възлиза на 62,2 милиона евро.

Зелено потребление. Що е то?

1/3 от българите заявяват, че практикуват в ежедневието си форми на зелен начин на живот използват енергоспестяващи крушки и уреди (39,7%), събират отпадъците разделно (38,9%), имат у себе си платнена торбичка за пазар (39,7%), карат колело - 22,8%.

Договорени са 39 млн. лв. по горската мярка

ДФ "Земеделие" отпуска още 1.3 млн. лв. на предприятието за изграждане на трайни горски пътища и водоеми по подмярка 8.3 "Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития".